Actueel

Scroll naar beneden en lees alles over de DSK (Drentse Schrieverskring of Schrijverskring). Wil je alleen berichten, oproepen of gedichten/verhalen lezen? Kies dan in het menu voor het onderwerp dat jouw interesse heeft.

Nieuws of oproepen die met schrijven te maken hebben, mail je naar: drentseschrieverskring@gmail.com.

Fragment uit Storm op komst – Alie Seubers


Met een bonzend hart blaast Nora voorzichtig haar adem uit als de kust weer veilig is. Wat zouden ze gedaan hebben? Haar hart staat stil als ze stevig wordt vastgepakt. ‘Hé, joh? Laat los. Hou op. Ik moet naar huis. Wie is dit?’ Ze schopt naar achteren en raakt een been. ‘Jij lelijke rooie, denk je echt dat je mij aan kunt? Ik zal je krijgen.’ Aan haar haren wordt ze meegesleurd en strompelend valt ze op de grond. Haar woede komt naar boven als ze ziet dat Cornelis haar aanvalt. Ze ziet een stok liggen en besluit om die te gebruiken om zich te verdedigen. Ze zet haar voet tussen zijn benen en schopt keihard naar boven. ‘Au, teringwijf!’ Nora heeft een helder moment. Ze pakt razend snel de stok en slaat ermee zo hard ze kan tegen zijn hoofd. Hij valt op de grond. Nora ziet hem vallen. In één run is ze bij de auto en start hem zo snel als ze kan. Ze doet snel de deuren van de auto op slot als ze hem
aan ziet komen lopen met bloed op zijn voorhoofd. Cornelis springt voor de auto, terwijl Nora net de auto aan de praat heeft. Ze rijdt gewoon door en kijkt naar zijn gezicht tegen de voorruit. Nora rijdt snel achteruit en weer vooruit. Ze draait de auto een kwartslag en merkt dat ze bijna in de vaart zit. Met een ferme straal gas komt ze weer op straat en rijdt keihard weg. In de achteruitkijkspiegel ziet ze de modderspetters omhoog vliegen. Ze weet dat het strafbaar is om iemand te laten liggen, maar in dit geval is het noodweer. Ze veegt het zweet van haar voorhoofd af. Met een knalrood hoofd rijdt ze door het dorp naar de Oranjelaan.

Storm op komst – Alie Seubers

Donkere wolken hangen als een verstikkende deken boven het dorp: wie heeft de dominee vermoord tijdens de jaarlijkse paardenmarkt?

Nora vermoedt dat het met haar opa te maken heeft. Ze zoekt contact met de groep criminelen, maar of dat zo’n goed plan is, daar heeft zelfs haar coach Sem, de kickbokskampioen, zijn twijfels bij. Gelukkig komt zij haar jeugdliefde tegen, maar ook de man waar zij een gruwelijke hekel aan heeft is terug uit Amerika.

Kun je op nieuw beginnen als alles verloren lijkt?

Laat iedereen in zijn waarde en heb respect voor een ander. De jongeren helpen is een vooruitstrevend plan van Nora,” Semmy Schilt, meervoudig kickbokskampioen.

Alie Seubers (1960) woont in Annen. Storm op komst is haar vijfde boek. Storm op komst is ontstaan tijdens het volgen van de molenaarsopleiding. Inmiddels is Alie Molenaar op De Wachter in Zuidlaren.

Als de bewoners te horen krijgen dat Nora Berkenrode hennepproducten wil gaan verkopen in het voormalige bankgebouw, dan krijgt ze te maken met weerstand en niet alleen om de hennep.

Nora Berkenrode nodigt de burgemeester uit om op de molen te komen. Haar opa, die molenaar was, vertelde haar dat als ze iets belangrijks te vertellen had, dat ze dat op de plek moest doen waar zij zich het meeste thuis voelt. En dat is op de molen en daarom heeft zij de burgemeester en enkele mensen van het college uitgenodigd om een vergunning te vragen. Zij verteld waarom hennep zo’n goed product is en waarom zij de hennepproducten zo graag wil verkopen.Anne Doornbos – Grafgift

In de darde Drentse thriller oet de Inspecteur Freek Rossing-reeks vindt een gezin oet Spijkenisse under de dikke vlinten van hunebed D26 bij Drouwen het lichaam van een jonge vrouw. Zij is umringd deur diggelgoed; potties en bekers zoas het Trechterbekervolk die metgaf an heur doden. Der bint bijkaans gien sporen en Freek Rossing stiet veur ien van de grootste oetdagings oet zien loopbaan. En twei dagen later zal e met zien femilie op vekaansie.

Grafgift is een verhaal dat niet allent giet over het speurwark naor de daoder, maor ok over breuken carrières, vernedering, bezetenheid en schaamte.

Grafgift hef 376 pagina’s en kost € 19,95. Het is te koop in de winkel van het Huus van de Taol in Beilen, bij de boekhandel en het Hunebedcentrum in Börger.

De vaalrode vlieger – de nieuwe roman van Jan Veenstra

Een vuur, een tuin, een nacht, een dorp in Drenthe. Han zit bij de vlammen. Alleen. Een nachtlang legt hij aan een geëmigreerd vakantievriendje van vroeger uit, waarom hij nooit heeft teruggeschreven, hem nooit is komen opzoeken, zelfs niet is vertrokken uit zijn dorp. Anna kwam er tussen!
Ooit speelden de jongens op het strand met een vlieger. Het werd een zomer die in Han z’n hoofd kroop en een leven lang bleef nazinderen. Die zomer en de jaren met Anna. Dat is zijn verhaal. In de roman – elk uur van de nacht is een hoofdstuk – ontspint zich een geschiedenis over rouw, obsessie, gebondenheid en weemoed.

De vaalrode vlieger verschijnt bij Uitgeverij Passage en is voor €26,00 te koop in de boekhandel en bij de bekende online-winkels.

Soms komt niet thuis wat vertrokken is – Jos Govaarts en Mark de Groot

Tijdens werkzaamheden op een afgelegen terrein in Vlissingen worden menselijke botten opgegraven. Deze blijken de stoffelijke resten te zijn van Nathalie Schoenen, de dochter van een vooraanstaand politicus. Nathalie was studente aan de zeevaartschool en verdween tweeëntwintig jaar geleden tijdens de millenniumnacht. Onder hoge druk werd naar haar gezocht, maar het onderzoek liep vast. Haar verdwijning is nooit opgehelderd.

Hugo Noot, inspecteur bij de recherche van Vlissingen, hielp als jonge agent mee met de opsporing, totdat hij instortte. Nu wordt hij belast met het heropende onderzoek. Het blijkt dat Nathalie gruwelijk is mishandeld en vermoord. Hij is vastbesloten om gerechtigheid voor Nathalie te vinden. Hugo en zijn team komen er al snel achter dat tentakels uit het verleden tot in het heden reiken en dat sommige geheimen koste wat het kost begraven willen blijven. Hoelang kan Hugo zijn eigen geheimen verborgen houden?
Soms komt niet thuis wat vertrokken is maakt deel uit van de reeks De Scalda Moorden, een detectiveserie die zich afspeelt in Zeeland, met de Westerschelde als symbolische leidraad. De auteurs Jos Govaarts (Drenthe) en Mark de Groot (Zeeland) hebben hun krachten gebundeld om deze reeks te schrijven.

Soms komt niet thuis wat vertrokken is is te koop via de boekhandel en de bekende online-kanalen voor €22,99.

Behoed mij voor de poëzie – Gijsje Gramsma


Vandaag geen poëzie alstublieft

Behoed mij voor de poëzie
want als ik schrijf dan val ik met
de woorden mee en
daal ik naar het scherp
van wee en moed en dan
weer leeg en zonder goed

val ik door mijn lagen
heen, tuimel ik naar dit
en dat ik eigenlijk ook
niets weet en niets begrijp

in mij stapelt woord op woord
en wee degene die mij
stoort in de cadans
van hoop doet leven

ik bind mij bij elkaar tot poëzie
een lichte zin, een heldere droom,
verklaar, markeer, benoem

terwijl ik tegelijkertijd besef
de dagen en de nachten
zo zijn ze werkelijk niet.

In memoriam Ruth Post

Op 30 januari 2023 is uit de tijd gekomen, in de leeftijd van 91 jaar, ons gewaardeerde lid van het eerste uur Ruth Post-Hooijkaas (geboren 20 juli 1931 te Batavia). Ruth bleef tot op hoge leeftijd bijeenkomsten van DSK bezoeken. We zullen Ruth en haar jeugdige ziel en humor missen bij DSK.

Kokend water
als je uit de keuken kokend water hebt gehaald
je loopt op blote voeten over die kinderhoofdjes
dan kun je soms wel struikelen dan komt
het water op je ene been en dat doet pijn
je krijgt een blaar van knie tot enkel en die gaat
dan gauw ontsteken je krijgt hoge koorts
er is geen medicijn je kunt niet slapen van de pijn
maar na een week wil dan de koorts toch dalen
de zon is nog de beste medicijn
elke dag brandt de zon mijn linkerbeen
je kunt zien dat de randen van de wond
genezen en hij wordt dus elke dag
wat kleiner totdat ik weer lopen mag
en kokend water uit de keuken halen

Ruth Post

Drentse SchrijfTafel met Gijsje Gramsma

Alweer het derde video-interview over de werkplek van een schrijver uit Drenthe. Het wordt een prachtige reeks! Mischa van Huijstee is de bedenker. Hij stelt de vragen, peutert wat door op de antwoorden, filmt ondertussen de werkplek en dat alles in één track. Deze keer met Gijsje Gramsma.

Jurkjesdag – Willem Haandrikman

Ik moest even naar de bakker. Mijn vrouw is allergisch voor lactose, daarom moet ze speciaal brood. Het was druk in de bakkerswinkel. Er stonden twee rijen klanten. Stellig had het mooie weer ermee te maken. Mensen willen erop uit en zijn geneigd makkelijker iets te kopen. Tussen al dat snoepgoed wordt een mens week. Er liep een jonge vrouw langs het raam en stapte binnen. ‘Jeetje’, zei ze toen ze de drukte zag. Ik gaf haar wat ruimte om haar door te laten naar de andere rij. ‘Dank u wel’, zei ze glimlachend. Ze sloot zich aan. ’t Is ook allemaal zo uitdagend hè,’ hoorde ik iemand zeggen. ‘Jaaahh’, zei de aangesprokene zuchtend. De jonge vrouw lachte. Ze droeg een fleurig jurkje en had blote benen. Rokjesdag, flitste in me op. Maar het was helemaal geen rok. Het was duidelijk een jurk. Heet het wanneer één vrouw broek of kousen uit laat meteen al Rokjesdag? Een vrouw naast me gluurde naar de blote benen. Straks zou zij ook ….

Drentse SchrijfTafel met Willem Haandrikman

Luister naar een wervelend interview van Mischa van Huijstee met Willem Haandrikman. Mischa regelt en doet alles zelf. Ook wie hij kiest om te praten over de werkplek ofwel de schrijftafel is zijn eigen keuze. Dus weest onvoorbereid voor een verrassend resultaat 😉

MAAR – nieuwe dichtbundel van Annie Martens

In de gedichten van Annie Martens wordt met hartstochtelijk plezier de werkelijkheid geweld aangedaan. In haar woonkamer verleent ze onderdak aan de overtollige koeien van haar vader en samen met haar hond bijt ze, al ravottend, iedereen die dat verdient in de kuiten.
Jan Glas

De bundel is uitgegeven bij uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl en is voor 11,00 euro te bestellen bij de uitgeverij of via annie.martens58@gmail.com