Actueel

Scroll naar beneden en lees alles over de Drentse Schrieverskring (of Schrijverskring). Wil je alleen berichten, oproepen of gedichten/verhalen lezen? Kies dan in het menu voor het onderwerp dat jouw interesse heeft.

Nieuws of oproepen die met schrijven te maken hebben, mail je naar: drentseschrieverskring@gmail.com.

Verleuren – de nieuwe roman van Aagje Blink

Op woensdag 21 september was de prissentatie van de roman ‘Verleuren’ van Aagje Blink. Marga Kool – ien van de oprichters van oetgeverij ‘Het Drentse Boek’ – kreeg oet haanden van Aagje het eerste exemplaar.

Aagje Blink had jaorenlang een paramedisch beroep binnen de neurologie en psychiatrie. Ze is fascineerd deur de warking van het brein. En dat komp in ‘Verleuren’ terug. Het boek vertelt het verhaal van een tiener die heur moeder van d’ien op d’aandere dag kwietraakt. Lukt het heur um de jaoren van slopende onzekerheid en twiefel onbeschaodigd deur te kommen?

‘Verleuren’ is een oetgave van ‘het Drentse Boek’. Veur € 17,50 is het boek te koop bij de boekhandels, het Huus van de Taol in Beilen en in de webshop: https://huusvandetaol.nl/product/verleuren-aagje-blink/

Nieuw boek van Klaas Koops: Lof der talenten

Klaas Koops heeft een nieuw boek geschreven met de titel Lof der talenten. Wat erin te lezen is, welke 182 mensen er geportretteerd zijn en waarom juist zij?

Klaas vertelt er meer over tijdens de boekpresentatie op 28 oktober 2022 in Museum Belvédère te Heerenveen. Wil je erbij zijn? Meld je dan direct aan, want er het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden kan via een mailtje naar info@klaaskoops.nl

Het boek direct bestellen kan natuurlijk ook via de uitgever Philip Elchers.

Nieuw boek van Paula Laning – We lieten pap achter en brachten mam naar hun lege huis

Deze zomer is er weer een bundel van Paula Laning verschenen onder de titel We lieten pap achter en brachten mam naar hun lege huis. Dagboek over 2 jaar coronamaatregelen
De achterflap vermeldt het volgende: Twee jaar aan coronamaatregelen is niet niks. Wat doet het met je als het verpleeghuis op slot gaat waar je vader drie weken terug is opgenomen?
Hoe discussieer je met huisgenoten over interpretatie van coronaregels?
Hoe organiseer je een feest van betekenis?

Twee abnormale jaren gevangen binnen twee palindroomdata, 02-02-2020 en 22-02-2022. In veertig korte hoofdstukken koppelt Paula Laning krantenberichten aan dagboekfragmenten. Hiermee wordt de reikwijdte van twee jaar coronamaatregelen goed zichtbaar. Wat kon wel en wat mocht niet? En hoe ga je daar creatief mee om?

De bundel kost 12,50 en is verkrijgbaar bij een aantal boekhandels in Drenthe en via het webwinkeltje van Paula zelf. Het boek inkijken kan hier (pdf).

Annie Martens en Paula Laning lezen voor op ‘Dichters in de Prinsentuin’

Net als vorig jaar wordt het fameuze festival Dichters in de Prinsentuin georganiseerd in Hortus Haren. Je ziet dan tientallen optredens van dichters uit België en Nederland. Twee enthousiaste leden van DSK hebben zich aangemeld en zijn door de ballotage gekomen: Annie Martens en Paula Laning lezen voor op het festival op 9 of 10 juli (zie programma).

Hou de website https://www.noordwoord.nl/dichtersindeprinsentuin/ in de gaten voor nieuws en updates. En kom Annie en Paula aanmoedigen in de prachtige tuinen van Haren!

Mien mamme mot mien gedichten kunnen lezen – Annie Martens

Op zundagmörn speulde hai mondharp
Mamme zong der bie: Heideroosje, Een karretje
op de zandweg reed, Op de grote stille heide.

Ik luusterde onder wollen dekens

’s Zoaterdagsoavonds gingen ze daansen
Daanste hai met een vrumde vrouw
vruig ze: ‘Ging t wel goud?’

‘Nait zo goud as met tie’, zee hai den.

Ze waren gek op meziek en op mekoar
Gedichten waren nait veur ons:
Wie waren gewone minsen.

Ria Westerhuis schrijft zeven gedichten voor Isala Meppel

Wie rond het gebouw van Isala Meppel loopt of in een van de vier huiskamers komt, ziet daar verschillende gedichten over de natuur. Ze zijn geschreven door dichteres Ria Westerhuis in opdracht van de cliëntenraad van Isala en stichting Het Burgerweeshuis Meppel als cadeau voor het nieuwe ziekenhuis.

In totaal schreef Ria voor deze opdracht zeven gedichten: de vier jaargetijden voor op de verpleegafdelingen en nog drie extra gedichten voor buiten. De gedichten zijn levensgroot afgedrukt op de muren, in het Nederlands en het Drents.

Zomer – Ria Westerhuis

De blauwe waterjuffer
laat wulps haar vleugels trillen
we ademen de zomer, dragen
korte mouwen en sandalen

hij noemt de namen
uit zijn jeugd, de dingen
die hij zag op weg naar school
een vroege vogelvlucht

we rollen voort, hij straalt
de frisse buitenlucht
miste hij het meest
net als de geur van wilde klaver
in de lage hooilanden
langs de Reest

Zomer

De blauwe waterjuffer
löt wulps heur vleugels trillen
we aodemt de zomer, draagt
korte mouwen en sandalen

hij nuumt de namen
uut zien jeugd, de dingen
die hij zag op weg naor schoele
een vrogge veugelvlucht

we rolt weer voort, hij zucht
de frisse butenlocht
miste hij het miest
net as de locht van wilde klaver
in de lege heuilaanden
laangs de Riest

(Zomer is een van de Isala-gedichten. Je kan het hier beluisteren.)

Wat het huis wegbrengt brengt het huis ook weer thuis – Silvia Fledderus

Met blijdschap geeft Silvia Fledderus kennis van de uitgave van haar eerste boek. Het heeft de titel ‘wat het huis wegbrengt brengt het huis ook weer thuis’ meegekregen.
Silvia Fledderus (1975) bundelde haar korte verhalen, beschouwingen en zielenroersels rond de thema’s kwetsbaarheid en intimiteit. Over mensen van vlees en bloed. Over liefde, aandacht en grenzen. Silvia is kunstenaar en theoloog en woont in Zuidoost-Drenthe.
Het boek kost 19,95 euro inclusief verpakking, verzending én een exclusieve boekenlegger met haar schilderwerk Dieper Graven. Hetgeen ook de titel is van het eerste korte verhaal.

Het boek is in mei 2022 verschenen en te koop via haar website: www.silviafledderus.nl

Houtduif – Mischa van Huijstee

van nature ben ik geen renner
maar een sjokker
mijn buikje en ik zijn lid
van dezelfde gezelligheidsvereniging
en als we het toch over bodycharming hebben
wil ik dit nog even kwijt
lieve mensen
het leven krijgt pas kleur als je het ziet
kijk maar naar mij
zachtaardiger wit dan grijs bestaat er niet

(uit: Kleine vogelgids)

Vandage – Ria Westerhuis

Argens achter een schuurtie
rookt een puber
veur het eerst een sigarette
kreg een maagie op een
zolderkamer rake klappen

argens in grote gebouwen
vergadert meinsen
over smalle beurzen
kriegt bejaorden as eerste
een middel tegen ienzaamheid

een olde hippie op het plein
röp dat Muskee nog leeft

hij leup zonet veurbij –
en bij de voedselbaank wordt
de zunne van morgen in
gelieke delen eerlijk verdeeld

(uit: Dwaalstroom)

Nei kinderboek: “Prugelie en de prins die zuik was” – HarmG Sijnstra

Oflopen 9 mei heb ik het deur de Stichting Het Drentse Boek oetgeven kinderboek “Prugelie en de prins die zuik was” prissenteerd in de Sprookjeshof te Zuidlaren. Het eerste exemplaor was veur mien achterkleinkind Tessa, die der slim wies met was.

Ik heb dit boekie met veul plezeer schreven, en mien kleinzeun Sander Aukema, die van beroep illustrator is, hef der ofgemieterd mooie plaoties bij maokt!

Het verhaol geeit over het kleinste kaboutertie uut het kabouterbos, dat mooie avonturen beleeft omdat hij tegen heug en meug een zowat onmeugleke opdracht annimt. Hij kreg hulp van vrunden die hij onderwegens kennen leert en van een vrundelijke heks, maor zölfs dan valt het niet met om alle gevaoren het heufd te bieden.

Het boek is in het Drents schreven. Ik heb de wat oldere, veur kinder muileke Drentse woorden niet bruukt. Het boekie is een veurleesboekie veur de hiel kleine kinder, maor as ze lezen leert hebt, zult ze zuch der met plezeer in verliezen. De mooie plaoties helpt ze der zeker bij! Vernuver je maor met het veurlezen van je kinder en kleinkinder.

“Prugelie en de prins die zuik was” is voor € 19,95 te bestellen bij het Huus van de Taol.

Dwaalstroom: nieuw boek Ria Westerhuis

Van Ria Westerhuis is onlangs een nieuwe dichtbundel verschenen : Dwaalstroom. Dwaalstroom stuurt de lezer op pad door een landschap van observaties en gevoelens. Zoals de Reest kronkelt door het Reestdal, meanderen de gedichten in deze bundel langs herkenning, verwondering en afscheid.

Het muzikale Drents uit het gebied van de Reest voert de lezer naar het mysterie van het bestaan, los van leeftijd en tijd. Ook staan er Nederlandstalige gedichten in, kunstwerken van Dineke Kraaijeveld met een gedicht van Ria en men kan Ria zien voordragen door enkele QR-codes aan te klikken. De cover is van de hand van Saskia Dingelstad.

De bundel kost 13,50 euro en is verkrijgbaar via www.riawesterhuis.nl bij de boekhandels in Drenthe en bij Huus van de Taol.