Actueel

Scroll naar beneden en lees alles over de DSK (Drentse Schrieverskring of Schrijverskring). Wil je alleen berichten, oproepen of gedichten/verhalen lezen? Kies dan in het menu voor het onderwerp dat jouw interesse heeft.

Nieuws of oproepen die met schrijven te maken hebben, mail je naar: drentseschrieverskring@gmail.com.

Kabouter Prugelie en het golden ei – Harm G. Sijnstra

Een prachtig nieuw boek over de kleinste kabouter van het bos. Het eerste boek dat ik over hem schreef (Kabouter Prugelie en de prins die zeuik is), is nog verkrijgbaar bij de uitgever Stichting Het Drentse Boek. Dit boek werd genomineerd voor de Streekltaolpries van het Dagblad van het Noorden. Mijn nieuwe boek heb ik in eigen beheer uitgegeven en is in alles een ‘tweelingboek’ van het eerste. Ook nu een harde omslag. En ook nu een avontuur waarvan de kinderen zullen smullen. De opmaak is verzorgd door Loes van Lochem, en mijn kleinzoon Sander Aukema heeft gezorgd voor de prachtige illustraties. Ik kan jullie dit nieuwe boek via mijn mailadres h.g.sijnstra@ziggo.nl aanbieden voor € 19,95 incl. verzendkosten.

Reizend het jaar door – Claudia Stinne

Eind november verscheen de bundel ‘Reizend het jaar door’ van Claudia Stinne bij Boekengilde. Elke novelle in deze omnibus speelt zich in één seizoen af, alle vier de verhalen hebben het element ‘actief reizen’ als centraal thema en er komt telkens een personage terug in het volgende verhaal, zodat de novelles – die los van elkaar te lezen zijn – onderlinge verbinding hebben.
In het lenteverhaal ‘De backpacker’ gaan Naomi en Hans te voet op reis van Groningen naar Zuid-Frankrijk. Tijdens deze reis leren de kersverse geliefden elkaar én zichzelf beter kennen.
Annelies vertrekt in het zomerverhaal ‘Stalperikelen’ naar een handelsstal in Duitsland om haar droom waar te maken. Al snel twijfelt ze of ze daar wel goed aan heeft gedaan.
Als de lang uitgestelde fietsreis door Californië in de herfst eindelijk aanbreekt, blijkt dat Frederique en Petra minder met elkaar gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten. Hun heuvelige tocht gaat letterlijk en figuurlijk ‘Van dal tot dal’. 
In het afsluitende winterverhaal ‘Op glad ijs’ beleeft Linda haar eerste wintersport. Wanneer ze de ski’s verruilt voor haar schaatsen, komt ze de knappe Thomas tegen en verandert haar hele vakantie.
‘Reizend het jaar door’ is momenteel uitsluitend verkrijgbaar via deze webshop. Vanaf ca. maart zal het via de reguliere boekhandels te koop zijn.

Er is een mevrouw – Willem Haandrikman

Er is het verhaal over een mevrouw die elke
ochtend haar zieke man in de kleren helpt.
Zijn tanden poetst, hem voedt, hem daarna
op zijn speciale stoel voor de televisie zet.

Die zich daarna aankleedt, naar haar werk
gaat en hoopt wanneer ze terugkomt alles
nog bij het oude vinden zal. Een mevrouw,
verstolen in een huizenrij of in een torenflat.

Het verhaal over een mevrouw zoals er
honderdduizend anderen zijn. Die in stilte
wegkwijnt en welhaast geen waardering krijgt.

Dat verhaal van een mevrouw die ’s avonds
haar moeie hoofd neerlegt en met een slaaptablet
hopelijk voor een uur of wat haar zorg verdrijft.

10.11.23

Steeds als – Willem Haandrikman

(bij de dood van Gerard Nijenhuis, 24-19-2023)

Steeds als een mij bekende
een al dan niet gewenst beroemd gewordene
een bloedverwant, een verre vriend, dorpsgenoot
man, vrouw of kind, van horen zeggen, gelezen
in de krant of – zelfs dat niet – is overleden
begeef ik mij in het bos en zie de open plek
waar zo kortelings nog die beuk of ceder stond.

Gure wind blaast door plekken waar ik al veel gelopen
heb. Andere zijn niet zichtbaar meer, voelen bijna
gerieflijk aan. Onsterfelijkheid betekent dat men alle
bomen vallen ziet. Onwetend wanneer, hoe, waar om
bang van te worden. Ooit verscheen een opperwezen dat
hoop en redding zou brengen. Over sterven gaf het echter
geen kik. En zo tref ik steeds nieuwe open plekken
aan. Ik prevel de namen bij de verdwenen bomen.

En als steeds valt er dan een bundel licht door de
takken van een nevenstaande: het wordt gezien!
Ik onderga het met intens verdriet en met de
woede van een kind dat vastbesloten is zich
niet te laten pakken en wegloopt van de plek
en dat tijd nog niet als vijand kent.

Nieuwe bloemlezing DSK – De wereld ruikt naar gras

Recent verscheen de nieuwe bloemlezing met gedichten en verhalen van zo’n veertig leden van DSK. De teksten zijn deels in de streektaal en deels in het Nederlands geschreven. De titel van de bundel is De wereld ruikt naar gras.

De vormgeving is gebaseerd op die van de vorige bloemlezing die in 2018 verscheen (Hermien Haar en Huus van de Taol). Nu zijn vormgeving en opmaak verzorgd door Gerard Stout. De correctie is gedaan door Baukje Bloemert.

Van deze auteurs is werk opgenomen in de bloemlezing: Johan Bordewijk, Rob Boudestein, Annije Maria Brans, Delia Bremer, Anne Doornbos, Cécile Evers, Jan Fens, Silvia Fledderus, Jos Govaarts, Gijsje Gramsma, Willem Haandrikman, Jan Harbers, Ben Hoogland, Mischa van Huijstee, Johanna Koetse, Marga Kool, Klaas Koops, Martin Koster, Sacha Landkroon, Paula Laning, Nicolette Leenstra, Light Verse Collectief, Jenny Anna Linde, Annie Martens, Egbert Meijers, Albert Metselaar, Gerard Nijenhuis, Ton Peters, Ruth Post, Suze Sanders, Alie Seubers, HarmG Sijnstra, Claudia Stinne, Tonko Ufkes, Peter Veen, Jan Veenstra, John B. Vorenkamp, Ria Westerhuis, Atze van der Wijk.

De wereld ruikt naar gras telt 130 pagina’s en kost 17,50. Leden van DSK kunnen de bundel aanschaffen voor de inkoopprijs van 12,50.

Bestellen van een of meer exemplaren kan door een mailtje te sturen aan DSK. Je krijgt dan een betaalverzoek en een afhaaladres. Op verzoek wordt je bestelling per post verzonden tegen betaling van de verzendkosten. Het besteladres is drentseschrieverskring@gmail.com

Ergens onderweg – John B. Vorenkamp

Bij uitgeverij Kleine Uil is een nieuwe bundel verschenen van John B. Vorenkamp onder de title Ergens onderweg. De gedichten in deze bundel tonen een zoektocht naar én duiding van ongereptheid en verstilling én contemplatie over opgedane indrukken binnen en buiten de landsgrenzen. Berusting en opstandigheid wedijveren met elkaar.

Ergens onderweg is een dichtbundel waarin krachtige beelden herkenbare en verstaanbare emoties oproepen: verwachting, betekenisvolheid, verlangen en hoop.

‘Het besef dat je op de terugweg bent
naar je geboorte, gebeurtenissen snoeit
om weer opnieuw blad te dragen, opslag
of scheefgroei op tijd voorkomt, weet
dat het kan mee zitten, je de plicht voelt
er opnieuw vertrouwen in te hebben,
terug groeit in de oude kleren
zoals de kastanje in het voorjaar
naast het huis.’

Ergens onderweg is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 19,50 euro.

Kwatrijn – Rob Boudestein

Was ik Rimbaud, ik zag kalessen, draken,
tamboers, een mijnstreek, galerijen, staken.
Maar nu zie ik wat weiland met een koe,
meer kan ik er waarachtig niet van maken.

Uit: Dansen op de maat van het ogenblik

De tjiftjaf – Rob Boudestein

Toen wij hem deze lente hoorden,
leek ons zijn lofzang wat kortaf,
maar mooi dat hij een wijfje scoorde,
dat vogeltje van weinig woorden,
met slechts de klanken tjif en tjaf.

Amen&uit – Rob Boudestein

Amen, ach wanneer het meezat,
bloeide er het fluitenkruid.
Maar als Amen geen café had
reed je zo weer Amen uit.

Uit: Drenthe is best mooi (op Google Maps)

Fragment uit Storm op komst – Alie Seubers


Met een bonzend hart blaast Nora voorzichtig haar adem uit als de kust weer veilig is. Wat zouden ze gedaan hebben? Haar hart staat stil als ze stevig wordt vastgepakt. ‘Hé, joh? Laat los. Hou op. Ik moet naar huis. Wie is dit?’ Ze schopt naar achteren en raakt een been. ‘Jij lelijke rooie, denk je echt dat je mij aan kunt? Ik zal je krijgen.’ Aan haar haren wordt ze meegesleurd en strompelend valt ze op de grond. Haar woede komt naar boven als ze ziet dat Cornelis haar aanvalt. Ze ziet een stok liggen en besluit om die te gebruiken om zich te verdedigen. Ze zet haar voet tussen zijn benen en schopt keihard naar boven. ‘Au, teringwijf!’ Nora heeft een helder moment. Ze pakt razend snel de stok en slaat ermee zo hard ze kan tegen zijn hoofd. Hij valt op de grond. Nora ziet hem vallen. In één run is ze bij de auto en start hem zo snel als ze kan. Ze doet snel de deuren van de auto op slot als ze hem
aan ziet komen lopen met bloed op zijn voorhoofd. Cornelis springt voor de auto, terwijl Nora net de auto aan de praat heeft. Ze rijdt gewoon door en kijkt naar zijn gezicht tegen de voorruit. Nora rijdt snel achteruit en weer vooruit. Ze draait de auto een kwartslag en merkt dat ze bijna in de vaart zit. Met een ferme straal gas komt ze weer op straat en rijdt keihard weg. In de achteruitkijkspiegel ziet ze de modderspetters omhoog vliegen. Ze weet dat het strafbaar is om iemand te laten liggen, maar in dit geval is het noodweer. Ze veegt het zweet van haar voorhoofd af. Met een knalrood hoofd rijdt ze door het dorp naar de Oranjelaan.

Storm op komst – Alie Seubers

Donkere wolken hangen als een verstikkende deken boven het dorp: wie heeft de dominee vermoord tijdens de jaarlijkse paardenmarkt?

Nora vermoedt dat het met haar opa te maken heeft. Ze zoekt contact met de groep criminelen, maar of dat zo’n goed plan is, daar heeft zelfs haar coach Sem, de kickbokskampioen, zijn twijfels bij. Gelukkig komt zij haar jeugdliefde tegen, maar ook de man waar zij een gruwelijke hekel aan heeft is terug uit Amerika.

Kun je op nieuw beginnen als alles verloren lijkt?

Laat iedereen in zijn waarde en heb respect voor een ander. De jongeren helpen is een vooruitstrevend plan van Nora,” Semmy Schilt, meervoudig kickbokskampioen.

Alie Seubers (1960) woont in Annen. Storm op komst is haar vijfde boek. Storm op komst is ontstaan tijdens het volgen van de molenaarsopleiding. Inmiddels is Alie Molenaar op De Wachter in Zuidlaren.

Als de bewoners te horen krijgen dat Nora Berkenrode hennepproducten wil gaan verkopen in het voormalige bankgebouw, dan krijgt ze te maken met weerstand en niet alleen om de hennep.

Nora Berkenrode nodigt de burgemeester uit om op de molen te komen. Haar opa, die molenaar was, vertelde haar dat als ze iets belangrijks te vertellen had, dat ze dat op de plek moest doen waar zij zich het meeste thuis voelt. En dat is op de molen en daarom heeft zij de burgemeester en enkele mensen van het college uitgenodigd om een vergunning te vragen. Zij verteld waarom hennep zo’n goed product is en waarom zij de hennepproducten zo graag wil verkopen.



Anne Doornbos – Grafgift

In de darde Drentse thriller oet de Inspecteur Freek Rossing-reeks vindt een gezin oet Spijkenisse under de dikke vlinten van hunebed D26 bij Drouwen het lichaam van een jonge vrouw. Zij is umringd deur diggelgoed; potties en bekers zoas het Trechterbekervolk die metgaf an heur doden. Der bint bijkaans gien sporen en Freek Rossing stiet veur ien van de grootste oetdagings oet zien loopbaan. En twei dagen later zal e met zien femilie op vekaansie.

Grafgift is een verhaal dat niet allent giet over het speurwark naor de daoder, maor ok over breuken carrières, vernedering, bezetenheid en schaamte.

Grafgift hef 376 pagina’s en kost € 19,95. Het is te koop in de winkel van het Huus van de Taol in Beilen, bij de boekhandel en het Hunebedcentrum in Börger.

De vaalrode vlieger – de nieuwe roman van Jan Veenstra

Een vuur, een tuin, een nacht, een dorp in Drenthe. Han zit bij de vlammen. Alleen. Een nachtlang legt hij aan een geëmigreerd vakantievriendje van vroeger uit, waarom hij nooit heeft teruggeschreven, hem nooit is komen opzoeken, zelfs niet is vertrokken uit zijn dorp. Anna kwam er tussen!
Ooit speelden de jongens op het strand met een vlieger. Het werd een zomer die in Han z’n hoofd kroop en een leven lang bleef nazinderen. Die zomer en de jaren met Anna. Dat is zijn verhaal. In de roman – elk uur van de nacht is een hoofdstuk – ontspint zich een geschiedenis over rouw, obsessie, gebondenheid en weemoed.

De vaalrode vlieger verschijnt bij Uitgeverij Passage en is voor €26,00 te koop in de boekhandel en bij de bekende online-winkels.