Drentse schilders en schrijvers exposeren 21 gezamenlijke projecten

Schilderij Mark Lissersmilde, tekst -onderaan de pagina- Gerard Nijenhuis

Eenentwintig schrijvers en schilders hebben de afgelopen maanden in duo’s gewerkt aan een gezamenlijk project. In tweetallen hebben ze een persoonlijk thema gekozen en dat uitgewerkt naar tekst en beeld. Het resultaat is te zien in een gevarieerde expositie in de galerie van Warenhuis Vanderveen in Assen. De expositie loopt van vrijdag 5 november tot vrijdag 31 december.

De samenwerking en de expositie zijn een gezamenlijk project van de Drentse Schrieverskring en het Drents Schildersgenootschap. Alle objecten bestaan dan ook uit een gedicht of verhaal én een schilderij, beeld of foto. Om een originele en oorspronkelijke aanpak te garanderen, is ervoor gekozen om alle kunstenaars en schrijvers te vragen nieuw werk maken. Tekst en beeld zijn daardoor in principe even belangrijk en versterken elkaar.

De expositie is te vinden op de woonafdeling van Warenhuis Vanderveen en is gratis te bezoeken. De openingstijden zijn gelijk aan die van het warenhuis. Het adres is Koopmansplein 16 Assen.

De opening is vrijdag 5 november om 16.00 uur. De meeste kunstenaars en schrijvers zijn dan aanwezig. Paula Laning, de voorzitter van de Drentse Schrieverskring, verzorgt een korte openingsspeech. Iedereen is van harte welkom.

SCHUILHUT

Huizen zijn landschappen in het klein: kamers
ademen en onder de balken droomt licht
van andere dagen en van het ene gezicht
dat een lange blik naar boven hield gericht. Ramen

weerspiegelen groene bomen. Binnen of buiten,
wat doet het er toe? De zelfde stille kou
die een mens bekruipen kan, trok eerst als dauw
over het veld, brak uit aan de beslagen ruit.

Binnen en buiten heerst de leegte van november,
het stille van april en over alle ruimten
hangt het licht van juni, even ongetemd.

Huizen zijn landschappen, tot schuilhut ingeperkt.
Daar zit de mens, een vogel in een kruin en
ziet de wolken verder reizen langs het zwerk.
Gerard Nijenhuis